Tiberiu Gindu, Director Dezvoltare 2K Telecom
Educatie: in 1996 a absolvit Academia Tehnica Militara, profil automatizari.
Experienta profesionala: din 2001 a lucrat la Idilis ca Manager General lansand mai multe produse de date fixe si voce. A gestionat doua procese de integrare: in 2006 cand Idilis a fost achizitionat de Clearwire si in 2010 cand compania a fost achizitionata de 2K Telecom. Din 2010 este Director Dezvoltare la 2K Telecom. Reprezinta Idilis la ANISP (Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor) din 2001, iar din 2007 este membru in consiliul director ANISP.
Hobbyuri: muntele cu tot ceea ce inseamna el: cataratul, escalada sau schiatul.
De cand folositi serviciile 4G WiMAX?
In toamna anului 2010 au fost instalate primele echipamente de test pe cladirea in care avem sediul; atunci am folosit pentru prima data serviciile 4G WiMAX. Din vara am inceput sa folosesc si acasa in conditii similare cu cele ale unui utilizator obisnuit.
Ce echipamente ati utilizat pentru a accesa reteaua 4G WiMAX?
Pentru activitatile uzuale am folosit foarte mult routerul Wi-Fi de interior produs de GreenPacket. S-a remarcat atat prin design cat si prin usurinta instalarii. L-am instalat pe pervaz, langa fereastra, i-am activat functia de hotspot si am inceput sa folosesc serviciile atat in interiorul casei cat si in vecinatatea ei. Functionarea fara de repros aproape ca m-a facut sa uit de router.
In afara biroului sau casei am folosit echipamente ce imi asigura un grad ridicat de mobilitate: initial un echipament conectat prin USB, iar apoi un router wireless mobil, tip Mi-Fi; acesta din urma imi ofera avantajele hotspotului Wi-FI: flexibilitate in utilizare si posibilitatea de a partaja conexiunea de date impreuna cu partenerii de afaceri, colegii sau prietenii. In plus, este portabil: il pot folosi intr-o sala la o prezentare si apoi intr-o intalnire informala la o terasa.
Cum se comporta o conexiune 4G WiMAX in utilizarea de zi cu zi?
Initial calitatea serviciilor m-a surprins! Si aici nu ma refer doar la viteza ridicata de transfer cat si la restul parametrilor de calitate ai serviciului (timpul de raspuns, jitterul sau pierderile de pachete). Acum cuvantul care cred ca ar caracteriza cel mai bine serviciul ar fi normalitate: normalitatea unei legaturi de mare viteza prin care toate aplicatiile functioneaza practic instant si fara probleme.
Care sunt in opinia dumneavoastra principalele avantaje ale folosirii unei conexiuni 4G WiMAX?
Fata de solutiile prin cablu la instalare nu a mai fost necesar sa astept o echipa de specialisti, nu au mai fost necesare gauri in pereti si fire prin toata casa. Prin 4G WiMAX instalarea este practic instantanee si poate fi realizata de oricine. Foarte importanta este si independenta asigurata de portabilitatea echipamentului.
Fata de solutiile de date wireless de remarcat este calitatea serviciilor, viteza imbunatatita si faptul ca nu exista limitari la volumul lunar de trafic. Nu apare tarifarea suplimentara sau limitarea vitezei; pur si simplu folosesc serviciile fara sa mai am grija traficului realizat.
Un alt aspect important de mentionat ar fi diversitatea echipamentelor ce pot fi folosite: modemul USB ce se remarca prin dimensiunile reduse, routerul mobil wireless ce imi ofera independenta mie si celor din jur sau routerul Wi-Fi de interior ce ofera atat comunicatii de date cat si de voce.
In timpul folosirii serviciului, ati constatat si aspecte care admit imbunatatiri?
Desigur. Nu exista provider sau serviciu perfect. In principal anul trecut si la inceputul acestui an m-a deranjat acoperirea redusa, dar de cateva luni, pe masura ce reteaua creste, acest lucru devine din ce in ce mai putin suparator.
Apoi, fata de o conexiune prin fibra optica, la transferul fisierelor de dimensiuni foarte mari se constata diferente in viteza de transfer, fibra optica fiind avantajata, dar in general - pentru majoritatea aplicatiilor - conexiunea se comporta foarte bine.
Cum ati descrie intr-o propozitie experienta folosirii conexiunii 4G WiMAX?
Testeaza pentru a te convinge!
|