Newsletter nr. 14 din 16.03.2012 :: 2K Telecom
4G WiMAX in Zonele Rurale. Oportunitate.
  • » Penetrarea solutiilor de Internet fix de banda larga in zonele rurale ramane scazuta.
  • » 4G WiMAX pentru zonele rurale - cost, flexibilitate, parteneriat.

Conform ultimului raport al Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANCOM) referitor la prima jumate a anului 2011, zonele urbane si cele rurale continua sa prezinte caracteristici diferite. Astfel:

  • Gradul de penetrare al solutiilor de Internet fix de banda larga (peste 144 Kbps) ramane de aproape 4 ori mai ridicat in orase.
  • Majoritatea conexiunilor de Internet de mare viteza din mediul rural nu depasesc 10 Mbps.

Aceste date indica un potential ridicat de crestere al pietei de Internet fix de mare viteza in mediul rural. Experienta 2K Telecom in dezvoltarea de solutii pentru aceste zone confirma existenta unei cereri latente semnificative - clientii din mediul rural inteleg la fel de clar ca si cei din mediul urban utilitatea si valoarea unei conexiuni la Internet. Mai mult, nivelul in general scazut al competitiei si gradul mai ridicat de fidelitate al clientilor amplifica atractivitatea zonelor rurale.

Motivul pentru care acest potential ramane insa nevalorificat este unul binecunoscut in industria de telecomunicatii - investitiile pentru dezvoltarea infrastructurii de cablu, cupru sau fibra optica sunt foarte ridicate, in special atunci cand sunt raportate la densitatea mai scazuta a populatiei

2K Telecom considera ca solutiile bazate pe infrastructura 4G WiMAX constituie, din mai multe motive, o alternativa atractiva pentru investitorii ce au identificat oportunitati in mediul rural. 

In primul rand, solutiile 4G WiMAX sunt in esenta solutii radio. Spre deosebire de infrastructura de cablu, cupru, sau fibra optica, solutiile radio permit acoperirea rapida a unei localitati fara costuri suplimentare pentru asigurarea conexiunii de la statia de baza la utilizatorul final (last mile). Activarea serviciului este aproape instantanee si nu presupune deplasarea costisitoare a unei echipe de instalare.

In al doilea rand, solutiile 4G WiMAX sunt bazate pe o tehnologie de ultima ora. Ele asigura o calitate ridicata a experientei utilizatorului final, comparabila cu orice alt mediu de transmitere a datelor prezent in zona rurala. Flexibilitatea tehnologiei permite livrarea de servicii diverse, iar costul total de implementare si furnizare este, conform analizelor 2K Telecom, net inferior oricarei tehnologii concurente.

Nu in ultimul rand, orientarea strategica a 2K Telecom catre o dezvoltare bazata pe parteneriat asigura potentialilor investitori in zona rurala un grad ridicat de flexibilitate. Posibilitatea de a configura si revinde propriile produse, controlul asupra clientului final si optiunea de a dezvolta "la cheie" anumite zone cu potential ridicat sunt in viziunea 2K Telecom avantaje importante ce vor fi apreciate de orice partener.

OpenRange - Pro si Contra
  • » Experienta anterioara in dezvoltarea de solutii in zona rurala este critica.
  • » Un parteneriat public privat gestionat atent poate fi o solutie de finantare viabila.

OpenRange Communications a ajuns in atentia industriei de telecomunicatii la inceputul anului 2008 cand a obtinut o finantare semnificativa pentru dezvoltarea de conexiuni de mare viteza in zonele rurale - 267 de milioane de dolari furnizate de guvernul american si 100 de milioane de dolari investite de JP Morgan Chase. 

Compania, care isi propunea acoperirea a 518 localitati din mediul rural, a ales dezvoltarea unei retele bazate pe tehnologia WiMAX. Spectrul folosit a fost inchiriat de la Globalstar. Ulterior, OpenRange a semnat un parteneriat si cu alt furnizor de comunicatii prin satelit, Lightsquared, pentru furnizarea de telefonie prin satelit clientilor din zonele acoperite.

In octombrie 2011 insa, compania OpenRange a anuntat ca nu isi mai poate continua activitatea si a intrat in procedura de faliment. Discutiile ce au urmat au identificat o serie de factori care au contribuit la acest esec:

  • Parteneriatul de reutilizare a spectrului Globalstar a fost invalidat in septembrie 2010 de catre autoritatea de reglementare FCC. Conform deciziei FCC, spectrul alocat in SUA operatorilor de retele de sateliti nu poate fi folosit pentru constituirea de oferte separate in aceeasi zona de acoperire. Desi OpenRange a primit un termen de gratie de 60 de zile, compania nu a putut gasi un alt partener pentru furnizarea de spectru electromagnetic. In urma acestei situatii, finantarea de la guvernul american a fost retrasa si compania a intrat in faliment. 
  • Spectrul folosit initial de OpenRange nu se incadra in benzile standardizate pentru echipamentele WiMAX. Aceasta situatie a necesitat dezvoltarea unor echipamente speciale pentru OpenRange, echipamente cu un cost semnificativ mai ridicat.
  • Inainte de acest proiect, OpenRange nu avusese o experienta semnificativa in oferirea de solutii catre sectorul rural. 
  • Investitiile in industria de telecomunicatii, si cele destinate mediului rural in particular, sunt investitii cu un grad mai ridicat de risc.


Dincolo de acesti factori, exista si o serie de aspecte pozitive ce merita remarcate. De exemplu, finantarea prin intermediul unui parteneriat public privat a fost acordata si gestionata cu atentie. Astfel, statul american a acordat fondurile numai dupa ce un investitor privat recunoscut a analizat proiectul si a investit la randul sau o suma considerabila. Mai mult, proiectul a fost atent monitorizat pe tot parcursul sau, astfel incat, in ciuda esecului, sumele riscate de guvernul american sunt mult mai mici decat valoarea totala a finantarii agreate.

Consideram ca experienta OpenRange ridica o serie de intrebari interesante referitoare la dezvoltarea de solutii pentru zona rurala. 2K Telecom invita atat actorii din piata de telecomunicatii -  furnizori, parteneri sau autoritati - cat si pe cei interesati de evolutia acestei piete - analisti, ziaristi sau observatori - sa isi exprime o parere legata de subiectul expus. Ne puteti scrie la adresa newsletter@2ktelecom.ro sau, mai simplu, ne puteti vizita.

Indicatori privind Calitatea Serviciilor Furnizate | Procedura de masurare a parametrilor asociati indicatorilor de calitate | Procedura de tratare a reclamatiilor 2K Telecom | Contract cadru servicii de comunicatii | Termeni si conditii generale