Newsletter nr. 20 din 20.06.2012 :: 2K Telecom
2K Telecom in 2011
  • » Veniturile totale si venitul mediu pe client au continuat sa creasca.
  • » Investitiile in dezvoltarea infrastructurii au afectat gradul de profitabilitate.

Anul 2011 a fost marcat pentru 2K Telecom de eforturile investite in dezvoltarea primei retele 4G WiMAX din Romania. Inceputa in martie 2011, constructia retelei a evoluat conform planificarilor pana la sfarsitul anului 2011.

In paralel cu dezvoltarea retelei, 2K Telecom a actionat pentru:

  • Popularizarea conceptului de parteneriat, definit pe larg in cadrul modelului A.C.U.M.
  • Testarea de catre utilizatorii finali a noilor servicii 4G WiMAX, un pas important in eliminarea problemelor inerente intr-o retea noua si pregatirea unor servicii de calitate.
  • Identificarea si dezvoltarea de solutii pentru valorificarea oportunitatilor de piata din zonele rurale.

Rezultatele financiare raportate pentru anul 2011 reflecta directiile evidentiate mai sus - si in special orientarea preponderenta a companiei catre dezvoltarea infrastructurii si consolidarea proceselor existente, in vederea pregatirii comercializarii solutiilor 4G WiMAX anuntate pentru 2012. 

Astfel, veniturile 2K Telecom au continuat pe un trend ascendent, crescand cu aproape 29% fata de 2010. Numarul total de clienti a crescut si el cu 6,2% - pentru comparatie, numarul total de conexiuni de Internet fix si mobil de mare viteza a crescut cu 12,3% in aceeasi perioada - astfel incat venitul mediu pe client a fost mai mare in 2011 decat in 2010. Un rezultat excelent a fost inregistrat de initiativa 2K Telecom de a dezvolta relatiile de parteneriat cu alti operatori - 7 astfel de operatori au contractat dreptul de a revinde solutii 4G WiMAX, inca 8 aflandu-se in faza avansata de testare a solutiei.

In ceea ce priveste gradul de profitabilitate, acesta a scazut previzibil ca urmare a investitiilor majore efectuate de 2K Telecom pentru dezvoltarea infrastructurii - acestea din urma fiind reflectate si in cresterea substantiala a numarului de angajati.

2K Telecom se asteapta ca tendintele prezentate mai sus sa continue pentru prima jumatate a anului 2012, pe fundalul continuarii lucrarilor de expansiune a retelei. Cea de-a doua jumatate a anului va marca probabil o accentuare a dinamicii veniturilor ca urmare a lansarii comerciale a serviciilor 4G WiMAX.

Alexandru Savulescu - Despre Servicii de Calitate Ridicata
  • » Care sunt cele mai importante cauze ce afecteaza calitatea serviciilor?
  • » Care sunt cele mai importante masuri pentru adresarea acestora?

Alexandru Savulescu, Manager N.O.C. 2K Telecom

Alex are 27 de ani si este casatorit.

Educatie: A absolvit Facultatea de Energetica din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti in anul 2009.

Experienta profesionala: Si-a inceput cariera profesionala in anul 2007, in cadrul departamentului Asistenta IT al companiei Ovra Business Consulting. Incepand din 2008, el a activat in cadrul departamentului N.O.C. al 2K Telecom al carui manager este din februarie 2010.

 

Care este rolul tau la 2K Telecom?

Sunt raspunzator de toate actiunile departamentului N.O.C. (Network Operations Center). Acestea includ depanarea problemelor care necesita o expertiza tehnica ridicata (level 3), propunerea de solutii noi pentru imbunatatirea retelei active, prevenirea deranjamentelor, precum si asigurarea respectarii parametrilor SLA pentru toti clientii existenti.

Pe scurt, postul presupune raspunderea directa pentru monitorizarea si buna functionare a retelei de comunicatii existente (4G WiMAX, fibra optica sau solutii radio la punct fix).

2K Telecom deserveste o gama larga de clienti si parteneri - persoane fizice, persoane juridice, institutii de stat sau alti operatori de telecomunicatii. Care sunt cerintele pe care aceasta diversitate le creeaza in cadrul departamentului N.O.C.?

In primul rand, diversitatea solutiilor oferite necesita un personal tehnic foarte bine pregatit si cu competente multiple. Organizam prin urmare sesiuni regulate de training, pregatire si studiu al solutiilor noi. Documentate atent, acestea ajuta inginerii 2K Telecom sa dezvolte o intelegere profunda a mecanismelor si proceselor care guverneaza solutiile furnizate.

In al doilea rand, clientii cu nevoi diferite trebuie tratati diferit. Cei mai importanti parametrii pe care ii luam in considerare in acest sens sunt timpul de raspuns, timpul de remediere sau gradul de acuratete al informatiilor furnizate catre clienti.

Care sunt motivele care genereaza cele mai multe apeluri?

Cele mai frecvente reclamatii sunt generate de conditii specifice prezente la locatia clientului - de exemplu lipsa echipamentelor de protectie impotriva fluctuatiilor de energie electrica.

O categorie specifica de probleme o reprezinta cele cauzate de infrastructura deficitara, sau chiar inexistenta din zonele rurale.  Fie ca e vorba de alimentarea cu energie electrica, fie ca e vorba de refolosirea retelelor unor operatori prezenti deja in acea zona, problemele care apar au un caracter aparte - ele nu sunt in esenta cauzate de activitatea 2K Telecom, dar responsabilitatea informarii si gestionarii relatiei cu clientul final ne revine.

Nu in ultimul rand, nerespectarea regulilor de buna practica stabilite intre operatorii de telecomunicatii genereaza deseori interferente care duc la perturbarea serviciilor oferite. Mai ingrijorator, aceste evenimente afecteaza chiar si detinatorii de benzi licentiate.

Ce proiecte sunt planificate sau se afla in desfasurare in acest moment pentru ameliorarea motivelor descrise mai sus?

In cazul problemelor specifice de la locatia clientului, 2K Telecom incearca prevenirea acestora cu ajutorul unor sisteme de monitorizare performante. Comunicarea permanenta cu clientul este esentiala in acest caz.

Pentru zonele cu infrastructura deficitara, efectuam periodic lucrari de montare si inlocuire a echipamentelor de distributie precum si a bateriilor de lunga durata ce le deservesc.

In fine, in cazul problemelor cauzate de interferente solutiile depind de spectrul folosit. Pentru spectrul nelicentiat este necesara o coordonare permanenta cu operatorii din aceeasi zona. In cazul spectrului licentiat, acestea este monitorizat constant pentru a identifica cat mai devreme posibilele interferente.

Indicatori privind Calitatea Serviciilor Furnizate | Procedura de masurare a parametrilor asociati indicatorilor de calitate | Procedura de tratare a reclamatiilor 2K Telecom | Contract cadru servicii de comunicatii | Termeni si conditii generale